/ Što vidjeti i činiti

NA RIVI, NA TRGU, UZ PLAŽE:
ŠTO VIDJETI U FAŽANI I VALBANDONU?

Od Fažane do Valbandona i natrag – sve uz rivu – a onda isto tako do Pinete: evo izbora za prekrasnu šetnju uz dah i priču morskih valova, uz tihi šapat fažanske bonace. U Fažani valja zaviriti u labirint malih trgova i uličica, osluhnuti ritam svakodnevice s mirisima kuhinje. Dok se lađe ljuljuškaju uz dva fažanska mola, dok ribari pletu svoje mreže ili bojom premazuju izokrenute barke, miris se pečenih riba, rižota s plodovima mora uz zveckanje čaša na stolovima miješa s krikom galeba koji je nadomak lučice zapazio svjetlucanje u vodi.

S pogledom na Brijune, sa zaleđem mediteranskog raslinja, s pješčanim sprudom što ulazi u more, Fažana poziva na prvi espresso, podnevno osvježenje i večernju kapljicu...

Tišina župne crkve svetog Kuzme i Damjana zove nas u kontemplaciju i sabranost kamena zdanja iz 15. stoljeća, podignutog u gotičkome stilu s karakterističnim gotičkim portalom i lunetom. U luneti nalazimo – djelo novijih dana – likove svetih liječnika, Kuzme i Damjana, zaštitnika Fažane. Na glavnome oltaru sa svetohraništem gledamo oltarnu palu s likovima svih svetih i Krista u slavi. Tu je i oltar sa slikom svetog Andrije i svete Margarete, kao i oltar s llikovima svetih liječnika. Gotičko raspelo iz 16. stoljeća te "Posljednja večera" slikara Zorzija Venture osobito su vrijedne umjetnine. Orgulje u crkvi potječu iz 1858.; zvonik je visok 27 metara. Ova je crkva, kažu, na najnižoj nadmorskoj visini na području Istre: svega jedan metar od razine mora. Promatrana s broda, kao da je i ona jedna od lađa u luci...

Fažanska župa čuva arhivsku građu od 1638. godine. Od ostalih sakralnih zdanja, posebnu pozornost privlače crkvica Blažene Djevice Marije od Karmela, iz 14. stoljeća, s gotičkim kipom Majke Božje, kao i ostaci fresaka – s vidljivim notnim zapisom – iz 15. stoljeća. Crkvica svetog Ivana Apostola (16. st.) na mjesnome groblju te svetog Elizeja "u polju" (6. st.) također su poznate fažanske sakralne vrijednosti.

Posjetom Valbandonu, tamošnjoj lučici u ugostiteljskim objektima, šetnjom «preko mosta», otkrivamo pravu oazu primorskog ugođaja, jedinstveni prostor doživljaja mora podalje od užurbanije vreve. Ovdje kao da je sve stvoreno za šetnju i relaksaciju. U tom malom zaljevu nekoć su se intenzivno uzgajale školjke a pretpostavlja se da se u antici ovdje odvijala proizvodnja purpura.

U pulskom antifonaru iz 12. stoljeća nalaze se retci koji prema tumačenju dr. Dragutina Nežića, sada pokojnog porečko-pulskog biskupa, glase "Sklonište je izgradio kao stanovnik Fažane. Mnoge je on tu poučavao kao dobri učitelj..." Riječ je o svetom Florijanu, kojemu je i posvećena jedna od ovdašnjih crkvica. Uz brojne raznolike podatke, navodi se da je svetac Florijan ovamo došao - 7. stoljeće - nakon putovanja u Svetu Zemlju kao biskup s područja Trevisa u sjevernoj Italiji. Njegove se svete moći čuvaju u pulskoj katedrali, a posvećeno mu je nekoliko kapela u Istri. Zaljevski drevni toponim Sors Florianum u Valbandonu - kao i potonji Fioran - čuvaju spomen na ovoga sveca.